Boka rörmokare – 5 tips när du behöver VVS-hjälp
Är det dags att anlita en rörmokare? Här har vi samlat smarta tips och annat som är bra att känna till när du behöver hjälp med VVS.
Tack vare rörmokare fungerar det mesta vi tar för givet i hemmet – att dricka gott vatten ur kranen, ta en varm dusch eller spola i toaletten. Men när något krånglar, eller du vill förbättra det du har, är det skönt att kunna ta hjälp av ett proffs.
När behöver man anlita en rörmokare?
Vissa enklare VVS-problem går att lösa själv, som att byta en blandare, lufta element eller kontrollera vattenmätarkonsolen.
Här är några exempel på jobb som kräver en rörmokare eller VVS-montör:
- Omdragning av vattenledningar
- Större installationer av uppvärmningssystem
- Omläggning av avloppsrör
- Totalrenovering av badrum
- Köksrenovering
Känner du dig minsta lilla osäker, är det lika bra att överlåta ansvaret åt de som kan.
1. Hitta en auktoriserad rörmokare du kan lita på
VVS-jobb är komplicerade saker och det kan bli dyrt om något går fel. För att vara på den säkra sidan är det bäst att boka någon från ett auktoriserat VVS-företag. Då kan du vara trygg med att rörmokaren har rätt utbildning, är godkänd för F-skatt och följer branschreglerna för säkra och fackmässiga installationer.
Auktoriserade företag ger dig dessutom ett intyg när jobbet är klart. Intyget krävs ofta för att ha rätt till försäkringsersättning och är fördelaktigt att kunna visa upp om du någon gång ska sälja bostaden.
Om du vill kontrollera att ett VVS-företag är auktoriserat kan du göra det hos branschorganisationen Säkert Vatten. Sök bara på organisationsnumret eller företagsnamnet.
Det är också klokt att göra en egen bakgrundskoll på företaget. Kolla referenser från tidigare jobb, läs recensioner, kontrollera att de har en stabil ekonomi och se över vilka garantivillkor som gäller.
När det väl är dags, gör dig själv en tjänst och skriv ett tydligt avtal. Det minskar risken för missförstånd och ger ett tydligt underlag om något skulle gå fel.
2. Jämför offerter från flera VVS-företag
Innan du bestämmer dig för vilken rörmokare du ska anlita är det en god idé att jämföra mellan några olika. Då ser du tydligt vilken som passar dig bäst och kan få relevant hjälp utan att betala för mycket.
Här på Rörmokare.se är det både enkelt och gratis att ta emot offerter. Det enda du behöver göra är att fylla i ett formulär och svara på vad du behöver hjälp med. Där kan du också uppge om du föredrar fast eller rörligt pris, skicka in bilder och lämna specifika önskemål.
Kort därefter får du upp till tre offerter från olika VVS-firmor – och kan enkelt välja den som känns rätt för dig. Det finns också möjlighet att diskutera med rörmokarna om du har frågor eller om något är oklart. Bra rörmokare är måna om att du ska bli nöjd och hjälper gärna till.
Att använda jämförelsetjänsten är helt gratis och du väljer själv om du vill gå vidare med någon av firmorna eller inte.
3. Beskriv dina behov så tydligt som möjligt
Ju tydligare du berättar vad du behöver hjälp med, desto mer precisa offerter får du. Var noga med att förklara problemet eller vad som ska göras. Att bifoga bilder i din offertförfrågan hjälper också.
Med rätt information kan rörmokaren lättare bedöma vad som behöver göras och ge ett mer träffsäkert prisförslag redan från start. Då slipper du förhoppningsvis oväntade kostnader längre fram.
Om du har flera saker du har funderat på att fixa – passa på att nämna dem direkt. Många rörmokare tar betalt per timme, så det kan löna sig att få flera saker åtgärdade vid samma besök.
4. Kolla om VVS-jobbet kräver tillstånd eller bygganmälan
Bor du i en bostadsrätt? Kom ihåg att fråga föreningen om du har tillåtelse att göra VVS-arbeten i din lägenhet.
Vissa jobb kräver dessutom att du gör en bygganmälan, till exempel om du ska bygga ett nytt duschrum eller göra större ändringar i vatten- och avloppssystemet.
Kolla med kommunen vad som gäller. Erfarna rörmokare brukar också ha koll på vilka regler som gäller lokalt och kan säkert hjälpa dig att reda ut vad som behövs.
5. Få koll på kostnader: timpris, fast pris och rotavdrag
Att få en uppfattning om vad VVS-hjälpen kommer att kosta dig är inte så dumt. Det finns några saker som påverkar priset och är värda att ha i åtanke.
Fast pris eller pris per timme. Fast pris passar ofta för enklare jobb och gör det lätt att veta vad arbetet kommer att kosta. Vid timpris är det bra att ha koll på både timkostnad och eventuell startavgift.
Resekostnad, även kallad framkörningsavgift, kan tillkomma om rörmokaren behöver köra en längre sträcka hem till dig.
Regler för rotavdrag. För många VVS-jobb kan du få tillbaka 30 procent av arbetskostnaden via rotavdraget. Det gäller upp till 50 000 kronor per person och år. Avdraget gäller bara för arbetet – inte för material eller resor. Det är Skatteverket som hanterar rotavdraget. Kom överens med VVS-firman så sköter de det åt dig.
Ändrade regler under 2025. Just nu är ROT-avdraget tillfälligt höjt till 50 % för arbetskostnader. Det gäller för betalningar som görs mellan 12 maj och 31 december 2025.
Kort och gott – tänk på detta
Var tydlig med vad du behöver, jämför dina alternativ och välj en rörmokare du kan lita på. Då har du goda förutsättningar att bli nöjd.
Lycka till med ditt projekt!