Vad kostar en rörmokare?
Har du ett VVS-jobb där hemma som du behöver få gjort? I den här artikeln förklarar vi vad som påverkar priset för att ta hjälp av en rörmokare.
Fast pris eller pris per timme för rörmokare
Beroende på vilken firma du anlitar, och vilken typ av arbete det gäller, kommer du antingen att erbjudas ett fast pris eller ett timpris. Vissa firmor sätter nämligen fasta priser på sina vanligaste arbeten. Till exempel kostar en installation av en ny blandare eller toalettstol omkring 2000 kr efter ROT (läs mer om ROT-avdraget längre ner).
När rörmokare anger en timpenning skriver de ofta ut vilken minimidebitering de har, som också kan kallas startavgift. Det betyder att även om jobbet bara tar 15 minuter, behöver de fakturera 1 eller 2 hela timmar. När du jämför offerter från rörmokare, ta hänsyn både till startavgiften och timkostnaden för ytterligare arbete. Ibland har firmor en lägre startavgift och ett högre timpris, eller tvärtom en högre startavgift men ett lägre timpris.
Priset för rörmokare påverkas av var du bor
En trevlig fördel för dig som bor i en av Sveriges mindre orter är att dina lokala hantverkare troligen tar ett lite lägre pris. Rörmokare i Stockholm, Göteborg och Malmö kostar omkring 700–1000 kr per timme, medan rörmokare i till exempel Norrköping, Örebro och Gävle kostar mellan 600–800 kr per timme.
Något annat att räkna med i priset för att anlita en rörmokare är resekostnaden, ibland kallad framkörningsavgift. Om det är långt till ditt hem från VVS-firman kan resekostnaden gå upp.
Lägre pris för rörmokare på dagtid
När du har ett akut problem ska du förstås lösa situationen så snabbt som möjligt och anlita en rörmokare på jourtid. Har du däremot mindre bråttom är det smart att boka in en rörmokare på en vardag 07–16, eftersom du då slipper betala extra för obekväm arbetstid.
Materialkostnader tillkommer
Något som varierar mycket är priset för materialet som krävs för arbetet. Kostnaden för en enkel rörkoppling kommer knappt märkas på fakturan, medan omfattande reparationer eller monteringar kan innebära att materialkostnaden blir en större del av totalkostnaden. Ibland kan rörmokare ge ett lägre timpris om du som kund väljer att handla material via VVS-firman.
ROT-avdraget ger avdrag på rörmokarens arbetskostnad
Med ROT-avdraget får du dra av 30 procent av arbetskostnaden upp till 50 000 kr per person och år. Avdraget gäller alltså kostnaden för arbetet, inte den totala kostnaden inklusive materialkostnader och andra tillägg. ROT-avdraget är ett skatteavdrag på den totala skatt du betalar och exakt vad som gäller kan du läsa om i Skatteverkets villkor.
Du behöver inte göra något för att få ROT-avdraget, det ordnar VVS-firman. Om ni är två personer som äger bostaden innebär det att ni tillsammans får göra ROT-avdrag på 100 000 kr per år.
Vissa VVS-arbeten kräver andra hantverkare
En del VVS-arbeten är beroende av fler hantverkare än rörmokaren. Ofta handlar det om att en elektriker behöver dra fram el om det inte redan är förberett. Det gäller för installation av många apparater, såsom varmvattenberedare, diskmaskiner och tvättmaskiner. En rörmokare kan ta omkring 2500 kr efter ROT för att installera en tvättmaskin, och om en elektriker behövs kan du förvänta dig det dubbla, omkring 5000 kr.
I andra fall kan det vara att arbetet kräver någon som gräver och förbereder marken för att lägga rör. När flera hantverkare behövs, räkna helt enkelt med en högre totalkostnad.
Ta alltid in offerter från flera rörmokare
Ett sätt att se till att du inte betalar för mycket är att jämföra offerter från olika VVS-firmor. Det kan du göra genom att fylla i formuläret på den här sidan. Därefter blir du kontaktad av upp till 3 firmor som ger dig varsin offert. Eftersom de vet att de konkurrerar om dig som kund får du deras bästa priser. Tjänsten är kostnadsfri för dig och du väljer själv om du vill gå vidare med någon av firmorna eller inte.