En rörmokare sitter på golvet och arbetar med nytt avlopp.

Rotavdrag för rörmokare – vad gäller?

Rotavdraget gör det billigare att anlita hjälp för VVS. Här går vi igenom reglerna och förklarar hur mycket avdrag du kan få.

Bild på artikelförfattaren Sara Nordström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 22.01.2024
Artikelns innehåll
 1. Vad är rotavdraget?
 2. Maxbelopp för rotavdraget
 3. Rotavdrag när du anlitar rörmokare
 4. Vem får rotavdrag?
 5. Jämför rörmokare

1. Vad är rotavdraget?

Rotavdraget är en skattereduktion som ger 30 procent avdrag på arbetskostnaden för att anlita rörmokare och andra slags hantverkare. Det går inte att få rotavdrag på kostnader för material och eventuell transport, utan endast kostnaden för arbetet, men det utgör ofta en relativt stor del av fakturan.

Oftast görs rotavdraget automatiskt av företaget du anlitar. Men stäm av inför arbetet att rotavdraget kommer användas.

Förkortningen ROT står för Reparation, Ombyggnad och Tillbyggnad.

2. Maxbelopp för rotavdraget

Du får göra rotavdrag upp till ett maxbelopp. Tidigare har detta tak varit 50 000 kronor per person och år, men för 2024 höjs detta tillfälligt till 75 000 kronor. Samtidigt separeras rot och rut (avdraget för städning, trädgårdsarbete, flyttjänster, etc.) så du kan göra 75 000 kronor rotavdrag och 75 000 kronor rutavdrag.

Höjningen för 2024 börjar dock gälla den 1 juli. Det betyder att gränsen 50 000 kronor i rotavdrag gäller fram till dess. Därefter får du göra avdrag för ytterligare 25 000 kronor under perioden 1 juli–31 december. Denna höjning har motiverats av regeringen som ett sätt att främja sysselsättningen i byggsektorn under lågkonjunkturen.

Eftersom rotavdraget är på 30 procent skulle arbetskostnaderna behöva komma upp till 250 000 kronor innan du når maxbeloppet 75 000 kronor.

Läs också: Vad kostar en rörmokare?

3. Rotavdrag när du anlitar rörmokare

Det mesta inom VVS är giltigt för rotavdrag. Om du bor i bostadsrätt är reglerna lite annorlunda, bland annat att arbetet ska vara "innanför bostadens tak, väggar och golv, och gälla åtgärder som bostadsrättshavaren ansvarar för enligt föreningens stadgar", skriver Skatteverket.

För småhus är följande inom VVS giltigt för rotavdrag:

 • Dra in och reparera el-, vatten- och avloppsledningar samt att anlägga avlopp (inklusive eventuell grävning).
 • Installera och reparera vattenmätarkonsol, vattenfelsbrytare, element, termostat, blandare, kranar, toalett, dusch, badkar, handfat samt kakel- och klinkersättningar.
 • Byta ut flottör, packningar, silar eller andra delar av toaletter eller handfat.
 • Installera och rengöra avlopp, ventilation och imkanaler samt för att städa efteråt.
 • Installera, reparera och byta ut värmepannor, värmepumpar och solvärmesystem.
 • Felsöka maskiner och inventarier som till exempel värmepump eller värmepanna.
 • Installera och reparera braskaminer.

Alla de vanligaste tjänsterna för rörmokare är inkluderade. Om du till exempel ska göra en helrenovering av ditt badrum kan alltså du förvänta dig att få göra avdrag på de flesta tjänster.

Här är Skatteverkets lista på vad du inte får rotavdrag för inom VVS:

 • Reparera tvättmaskiner, torktumlare och diskmaskiner (det är däremot godkänt för rutavdrag istället).
 • Servicearbeten, kontroll eller översyn av maskiner och inventarier.
 • Installera eller reparera pooler eller bad utomhus.
 • Slamsuga och tömma septiktankar.
 • Filma avloppsrör (undersöka avloppen med kamera).
 • Göra energideklarationer och fuktmätningar.

4. Vem får rotavdrag?

Detta krävs för att kunna använda rotavdraget:

 • Du har fyllt 18 år.
 • Arbetet som utförs är godkänt för rotavdrag.
 • Du har rotavdrag kvar att använda.
 • Du är bosatt och betalar skatt i Sverige, alternativt är bosatt utomlands men tjänar minst 90 procent av dina förvärvsinkomster i Sverige.
 • Du har betalat in tillräcklig skatt under året för att kunna göra avdrag. Även pensionärer som betalat tillräcklig skatt får använda rotavdraget.
 • Du är ägaren till bostaden där arbetet utförs.
 • Bostaden är äldre än 5 år.
 • Du eller dina föräldrar bor helt eller delvis i bostaden. Rotavdraget är inte giltigt för en bostad du äger där dina barn eller din särbo bor.
 • Du betalar eller faktureras för arbetet.
 • Bostaden där arbetet utförs ligger inom EU/EES eller Schweiz.

Viktigt: du som faktureras för arbetet måste stå som ägare till bostaden. Om bostaden har två ägare (eller fler) kan ni dela upp rotavdraget om ni vill, eller så kan avdraget baseras endast på en person.

Femårsregeln

Om du bor i ett nytt hus gäller inte samma regler. Det enda du får göra rotavdrag för är "reparation och underhåll är åtgärder som har till syfte att återställa eller bibehålla en byggnad i nyskick" anger Skatteverket.

Efter det år då bostaden blev färdig måste det gå 5 år innan de ordinarie reglerna för rotavdrag börjar gälla. Låt säga att ditt hus byggdes 2022. Då måste åren 2023–2027 passera och först 2028 kan du använda rotavdraget som vanligt.

Rotavdraget gäller inte för att bygga ett nytt hus.

5. Jämför rörmokare innan du väljer

Funderar du på att anlita en rörmokare? Se till att jämföra och välja den rörmokare som verkar erbjuda bäst hjälp till det bästa priset. Här på Rörmokare.se får du snabbt och bekvämt kontakt med rörmokare nära dig.

Fyll i formuläret på den här sidan. Om du vill kan du bifoga bilder för att förklara vad du behöver hjälp med. Därefter blir du kontaktad av maximalt tre lokala rörmokare som ger dig varsin offert på arbetet. De vet att konkurrerar om dig som kund, så de är noga med att lämna sina bästa erbjudanden.

Det är gratis och du förbinder dig inte till något.

Jämför lokala rörmokare