En diskho i köket där kranen spolar och vattnet rinner ner som det ska.

Stopp i avloppet – så löser du det

Ett problem som de flesta hushåll upplever förr eller senare är stopp i avloppet. Ibland är det lätt att lösa själv, ibland behövs specialutrustning. Här går vi igenom olika sätt att lösa stopp i handfatet eller diskhon.

Bild på artikelförfattaren Sara Nordström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 24.01.2024
Artikelns innehåll
 1. Metoder för att rensa avloppet
 2. Diskmedel och hett vatten
 3. Bikarbonat och ättika
 4. Vaskrensare, rensband eller avloppsborste
 5. Rengör vattenlåset
 6. När det är stopp i avloppet längre ner
 7. Rörmokare löser stopp i avloppet
 8. Förebygg stopp i avloppet

Det är med en djup suck du märker att vattnet inte rinner ner som det ska. Kanske har det blivit ett totalt stopp. Det är inte så kul att rensa avloppet, men oftast går det ganska snabbt. Om de vanliga tricken inte riktigt hjälper kan du anlita en rörmokare som löser stoppet.

Metoder för att rensa avloppet

En första varning är att inte använda starka kemikalier såsom kaustiksoda. Risken är skada på rören och att det faktiskt kan förvärra klumpbildningen som orsakar stoppet. Dessutom är det väldigt hälsofarligt – så pass att Kemikalieinspektionen har satt upp ett förbud mot kaustiksoda som kommer gälla från 2025.

Vad ska man då använda för att få bukt med problemet? Här kommer några metoder för att lösa stopp i avloppet:

Diskmedel och hett vatten

Diskmedel och hett vatten är det enklaste att testa. När det är stopp i diskhon är fett en vanlig bov. Hett vatten smälter fettet och diskmedlet löser upp det.

Börja med att skopa ur vatten om vasken hunnit fyllas upp. Därefter häller du ner rikligt med vanligt diskmedel rakt ner i avloppet. Låt det stå i minst 15 minuter för att diskmedlet ska bryta upp fettet. Häll sedan på hett vatten (från kranen) och se om det rinner ner. Om inte, läs vidare.

Tips: Om du har en ångtvätt hemma kan du använda den för att försöka lösa stoppet med den heta ångan.

Bikarbonat och ättika – en stark men sund kur

De viktigaste ingredienserna i de flesta husmorsknep är bikarbonat och ättika. Detta är kraftfulla ämnen som ändå är hälsosamma och miljövänliga.

Exakta mått är inte så noga, men förslagsvis tre teskedar bikarbonat och en halv deciliter ättika (24%). Ta på dig ett par diskhandskar som skydd. Häll först ner bikarbonaten. Sedan häller du försiktigt ner ättikan. Nu kommer det att börja brusa. När det slutar brusa spolar du med hett vatten från kranen.

Om du inte har bikarbonat hemma kan du testa bakpulver istället.

Vaskrensare, rensband eller avloppsborste

Andra sätt att lösa stopp i avloppet är att manuellt rensa rören med speciella redskap. Testa detta om det inte räckte med bikarbonat och ättika.

Vaskrensare. En klassisk vaskrensare skapar ett tryck som kan lösa stoppet. Täck för avrinningshålet som sitter på väggen av diskhon eller handfatet med ditt finger eller med tejp till exempel. Sätt ditt vaskrensaren över avloppshålet och fyll upp med vatten. Pumpa upp och ned med vaskrensaren för att sugkoppen ska skapa ett tryck inne i avloppsrören. Om du rensar en tvådelad diskho, täpp för det ena avloppshålet med till exempel en trasa, och fyll upp med vatten.

Rensband. Ett rensband är ett smalt metallband som du för ner i avloppet. Längst fram har rensbandet någon form av krok eller spiral som ska "fånga" det som har fastnat i avloppet. Dra rensbandet fram och tillbaka för att lösa stoppet.

Avloppsborste. Avloppsborstar är inte lika långa som rensband, men fungerar enligt samma princip. Dra den upp och ner för att rensa röret. Fördelen med att rensa sitt avlopp med en avloppsborste är att den är bra på att fånga upp hår och annat smått.

Rengör vattenlåset

Titta under ditt handfat eller din diskho för att se vattenlåset. Den vanligaste sortens vattenlås är ett sådant som hänger ner och som du kan skruva loss för att rengöra. Innan du öppnar det, ställ en hink under och ta på dig ett par diskhandskar. När du skruvat loss vattenlåset kan du torka bort eventuellt fett och sedan rengöra delarna med hett vatten. Om du inte vill göra rensningen själv kan du självklart anlita en rörmokare som fixar det.

När det är stopp i avloppet längre ner

Om du har rensat de rör du kommer åt och inget har hjälpt kan det finnas ett stopp längre ner i avloppet. Om du anlitar en rörmokare för stopp i avloppet kommer du att få hjälp att avgöra var problemet sitter.

Rörmokare löser stopp i avloppet

Det mest effektiva sättet att få bukt med stopp i avloppet eller långsamt rinnande avlopp är att låta en rörmokare undersöka och åtgärda problemet. Om du har återkommande problem med stopp i avloppet är det en bra idé att ta reda på om det är något fel i systemet.

Det är oftast inte allt för dyrt att få hjälp med stopp i avloppet. En avloppsrensning brukar kosta omkring 2 000–3 000 kronor. För att jämföra offerter kan du använda formuläret på den här sidan. Då får du kontakt med upp till tre lokala rörmokare. Att använda Rörmokare.se är gratis och du förbinder dig inte till något.

Få offerter på att lösa stopp i avloppet

Förebygg stopp i avloppet

Det finns mycket som kan orsaka stopp i avloppet. Här kommer några tips inför framtiden för hur du undviker igenkloggade rör.

I köket:

 • Ta upp matrester från diskhon istället för att försöka spola ner dem. Det är lockande att slippa hantera dem, men det orsakar problem du måste hantera förr eller senare. Använd en enkel slaskrensare. Mat med stärkelse är en särskild bov, för stärkelse stelnar som klister.
 • Se om du behöver en bättre slasksil som fångar upp matrester. En slasksil med mer fint mönster gör att exempelvis ris inte åker ner i avloppet.
 • Skölj inte ner fett i diskhon. Om du har mycket fett i pannan, häll av det i en flaska. Den flaskan kan du faktiskt lämna in till återvinningscentralen som då kan bli till biobränsle. När det är mindre fett kan du helt enkelt torka av stekpannan med hushållspapper som du slänger i soporna. Samma sak med flottiga tallrikar, torka av dem istället för att skölja av dem. (Fett i avlopp orsakar större problem även för reningsverken.)
 • Spola med hett vatten ofta för att inte avlagringar ska hinna byggas upp till en propp.
 • Förebygg stopp genom att köra kuren med bikarbonat och ättika då och då.

I badrummet:

 • I den mån det är möjligt, undvik att skölja bort smink och olika hudprodukter rakt ner i avloppet eftersom det är fett i dessa produkter. Att torka av sminket med bomullspads gör att handfatets avlopp inte behöver rensas lika ofta.
 • I duschen kan du underlätta genom att lägga en hårfångare över golvbrunnssilen.
 • Spola med hett vatten ofta för att inte avlagringar ska hinna byggas upp till en propp.
 • Förebygg stopp genom att köra kuren med bikarbonat och ättika då och då.

Det är också skillnad på olika vattenlås. Det finns idag smarta vattenlås som är enkla att rengöra, så att det blir ett mindre projekt att göra det. Om du vill uppgradera ditt handfat med ett sådant vattenlås kan du fylla i formuläret på den här sidan för att jämföra offerter från rörmokare nära dig. Välj då "Montering och byte" i formuläret.

Jämför lokala rörmokare